HTS Analizi

HTS geçmiş tarihli GSM şebeke kayıtlarını içeren bilgiler bütününe denmektedir. GSM şebeke kayıtlarının ne olduğuna gelecek olursak, internet (data şebeke GPRS-WAP) ve arama, mesaj (SMS,MMS) kayıtlarına denmektedir. Bu kayıtlarda hedef numaranın kimi, ne zaman, ne kadar süreyle, kaç defa ve hangi konumdan aradığı vb. gibi verileri içerir.

HTS kayıtları 5651 sayılı kanun gereği GSM operatörlerince tutulur ve BTK ile de paylaşılır. Bu kayıtlar Mahkeme/Savcılık kararlarıyla ilgili mercilerden talep edilir ve kayıtların analizi mahkemelerce alanında uzman bilirkişilere yaptırılır. Aynı zamanda dosyaya delil olarak giren bu kayıtların kanunumuza göre tarafların talebiyle özel uzman bilirkişilerce analizi de yaptırılabilir.

Uzman bilirkişi tarafından yapılacak analiz ve incelemeyle HTS analizinden istenilen hususların (iki numara yada daha fazla numaralar arası irtibat, baz istasyonu analizi vb.) analizleri yapılabilmektedir.

 

​HTS Analiz Raporu nedir?

Mahkeme/Savcılık kararıyla dava dosyasına delil olarak giren HTS kayıtları karmaşık ve düzensiz veriler içermektedir. Bu verilerin analizi ve raporlaştırılması profesyonellik gerektiren bir uzmanlık alanıdır. Yapılacak HTS analiz raporuyla anlaşılması zor olan ve bazen binlerce sayfa ve kayıttan oluşan verilerin Mahkeme aşamasında anlaşılır hale getirilmesi amaçlanmaktadır.

Baz istasyonlarının iletişim için önemli bir yeri vardır. Baz istasyonlarının belirli bir kapsama alanı vardır ve bu alanda olmayan yerlerde mobil iletişim kurulamamaktadır.

Baz istasyonu analiz için; HTS kayıtlarında kullanıcının ses veya internet kullanımı sırasında hangi baz istasyonu kapsama alanında bulunduğu verilerinin elde olması gerekmektedir.

Hangi durumlarda HTS kaydı istenebilir:

A) T.C.K.’da yer alan;
❑ Göçmen kaçakçılığı ve insan ticareti (Madde 79, 80),
❑ Kasten öldürme (Madde 81, 82, 83),
❑ İşkence (Madde 94, 95),
❑ Cinsel saldırı (birinci fıkra hariç, Madde 102),
❑ Çocukların cinsel istismarı (Madde 103),
❑ Nitelikli hırsızlık (madde 142) ve yağma (madde 148, 149),
❑ Uyuşturucu veya uyarıcı Madde imal ve ticareti (Madde 188),
❑ Parada sahtecilik (Madde 197), (Mülga alt bent: 21/02/2014-6526 S.K./12. md)
❑ Fuhuş durumları (Madde 227),
❑ Rüşvet durumları (Madde 252),
❑ İhaleye fesat karıştırma olayları (Madde 235),
❑ Suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama davaları(Madde 282),
❑ Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak adına yapılmış suçlar (madde 302),
❑ Anayasal Düzene ve Bu Düzenin İşleyişine Karşı işlenen Suçlar (madde 309, 311, 312, 313, 314, 315, 316),
❑ Devlet Sırlarına Karşı İşlenen Suçlar ve Casusluk Suçları (Madde 328, 329, 330, 331, 333, 334, 335, 336, 337),
B) Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanunda tanımlanan silah kaçakçılığı (Madde 12) suçları.
C) (Ek bend: 25/05/2005-5353 S.K./17.mad) Bankalar Kanununun 22 nci Maddesinin (3) ve (4) numaralı fıkralarında tanımlanan zimmet suçu, 1
D) Kaçakçılıkla Mücadele Kanununda tanımlanan ve hapis cezasını gerektiren suçlar.
E) Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununun 68 ve 74 üncü Maddelerinde tanımlanan suçlar.

 Uzman bilirkişi tarafından düzenlenecek raporla çözüme ulaşabilecek bazı dava dosyaların birçok dava dosyasında da yapılacak HTS analiz raporu ve Baz istasyonu analiz raporlarıyla masumiyet ve suç ortaya çıkarılabilmektedir.

Örneğin Boşanma davalarında; HTS analiziyle hedef iki numara arasındaki iletişimin sıklığı ortaya çıkarılacak, Baz analiziyle hedef iki numaranın aynı baz istasyonunun kapsama alanında olup olmadığı ortaya çıkarılacaktır. Bu sayede aldatma olayının gerçekleşip gerçekleşmediği de netlik kazanacaktır. Ayrıca aralarında hiç HTS ve Baz kaydı olmaması masumiyet delili olabileceği gibi bahse konu kayıtlarda aynı zaman aralığında hiç kayıt olmaması da başka bir şüpheli durumu ortaya çıkarabilir.

Cinsel taciz davalarında; telefon arama, sms vs. yoluyla meydana gelen cinsel taciz davalarında veya fiziki olarak meydana gelen cinsel taciz vakalarında yapılacak olan HTS ve Baz analiziyle masumiyet ortaya çıkarılabilmektedir. Aynı zamanda bu kayıtların yapılacak incelemesiyle taciz olayının meydana geldiği zaman, tacizin ne kadar süredir devam ettiği ve tacizin kaç kez tekrarlandığı gibi hususlar açığa çıkabilmektedir.

HTS verilerinde şu bilgiler bulunur:
1) Sorgulanan numaraya ait adres ve kimlik bilgileri
2) Sorgulama tarih aralığı,
3) Tarih ve Zaman,
4) Karşı numara,
5) Arayan veya aranan olup olmadığına ilişkin bilgi,
6) Arama süresi,
7) Karşı numara adres ve kimlik bilgileri
8) IMEI bilgileri ile Baz istasyonu bilgileri, yer almaktadır.

Adli ve iş mahkemelerinde devam eden tüm davalarda masumiyet ya da suça delil olabileceğini düşündüğünüz tüm HTS Analiz ve Baz İstasyonu Analiz Raporları taleplerinizde 7/24 hizmetinizdeyim.