Usb / Bellek Veri Kurtarma ve Adli Bilişim İncelemesi

Dijital teknolojilerin hayatımıza girmesi, beraberinde birtakım gereklilikleri de getirdi. Günümüzde daha kolay video kaydı, fotoğraf çekme rahatlığı sağlamaları ile birlikte; cep telefonları, akıllı telefonlar, dijital fotoğraf makineleri, dijital kameralar, tabletler gibi birçok ekipman hayatımıza girdi. Usb flash bellekler verilerimizi artık daha kolay ve yer tutmadan saklayabilirler.  Usb bellek yada bellek kartlarının bozulma ihtimalleri bir harddiske oranla daha fazladır.

Usb Flash bellekler fiziksel olarak arızalanmış ise yapacağınız bir müdahale kısıtlıdır. Fiziksel arızalı flash bellekden veri kurtarma profesyonellik gerektiren bir iştir. Flash belleği tamir etmeye ya da verileri tekrardan geri getirmek için üzerinde uğraşırsanız tamamıyla yok edebilirsiniz.

CMK 135 ve devamı maddeleri doğrultusunda kullanılan bilgisayar, cep telefonu, flash bellek, hard-disk, server gibi teknolojik cihazlar kullanılarak işlenen suçlarda suç konusu verilerin analizi, tanımlaması, yedeklenmesi hususunda ihtiyaç duyulan değerlendirmenin yapılması olarak tanımlanabilir.

Adli bilişim isminden de anlaşılacağı üzere sanal/bilişim sistemleri üzerinden işlenen suçlarda suçta kullanıldığı değerlendirilen ya da düşünülen tüm bilişim sistemlerinin incelenmesi analiz edilerek suç delillerinin ortaya çıkarılması işlemidir.

Adli bilişim bilgisayar incelemesi ise suç işlendiği düşünülen Hard diskler-SSD diskler-Harici taşınabilir Hard diskler, USB bellekler, yedekleme birimlerinde, hafıza kartlarında, dijital fotoğraf makineleri, kameralarda, el bilgisayarlarında, tabletler vb. sistemlerde bulunan verilerin analiz edilmesi işlemine denmektedir.

Suç delilleri düzgün ve usulüne uygun toplandıktan sonra yapılacak doğru inceleme sayesinde suç ispat edilebileceği gibi masumiyette ispatlanabilmektedir. Ayrıca bilgisayar, internet gibi sanal ortamda işlenen suçlarda suç kanıtlarının mahkemelerde şüpheden uzak kesin delil olarak kabulü için verilerin bozulmadığının, değiştirilerek tahrifata uğramadığının, zaman ve tarih bilgilerinin detaylı olarak ispatı gerekmektedir. Bu husus da uzman bilirkişinin inceleme ve analiz sonrası düzenleyeceği bilirkişi / uzman raporuyla mümkündür. Bilirkişi incelemeleri mahkemede delil olarak kabul edilmektedir. Ancak hüküm kanaati her zaman hakim/savcı makamındadır.

Bilirkişi tarafından yapılan inceleme ve analiz sonrası verilerin delile dönüştüğü, adli ve idari kurumlarda anlaşılmasının sağlandığı uzman bilirkişi raporu hazırlanmaktadır.