Veri Kurtarma (Harddisk HDD) ve Adli Bilişim İncelemesi

Günümüzde, verilerin çoğunluğu dijital ortamlarda saklanır. Modern teknolojiler, çalışma zamanımızı kısaltmak ve yaşamı daha konforlu hale getirmek gibi birçok avantaj sunar. Bununla birlikte verileri dijital ortamda saklamak, iş işten geçtikten sonra fark edilen birçok tehlikeyi de beraberinde getirir. Hiçbir teknolojinin ve korunma yönteminin tamamen risk taşımadığını söylemek doğru olmaz. Bu anlam da verinin dijital ortamda saklanması da beraberinde bir takım riskleri doğurur. Verilerin dijital ortamlarda güvenli ve sağlam olarak yedeklenmemesi , ancak veri kaybı yaşandığında ortaya çıkar.

Günümüzde kullanılan teknolojik cihazlar kullanıma bağlı deformasyonlar yaratabilir. Bunların en başında bilgisayarlarınız gelmektedir. Hem kullanıma bağlı hem de dış etkenler kaynaklı nedenlerden dolayı bilgisayarınızda bulunan harddisk bozulabilir. Bu etkenler elektrik voltaj yükselmesi, yangın, sel, darbe alma gibi sebepler olabilir. Her ne kadar önlem alınmaya çalışılmış olsada diskinizin içindeki veriler yedekleme alınmaz ise tamamiyle kaybolabilir. 4m Veri Kurtarma olarak harddiskinizin arızası ne olursa olsun %99 başarı oranını yakalamaya çalışıyor ve en uygun fiyatlarla verilerinizin kaybolmadan ve bozulmadan kurtarılmasını sağlıyoruz. Saklama ve yedek alma koşullarına kullanıcı olarak uygun davranmadığımız sürece muhakkak surette başımıza veri kayıpları gelecektir. Harici disk ve dahili disk olarak gruplayabileceğimiz HDD teknolojisi kendi içinde de 2.5 inç, 3,5 inç; SATA ve IDE, SSHD (hibrit) olarak söyleyebiliriz.

Fiziksel hasar, yere düşürme, darbe, kullanılan yerin tozlu olması, elektrik kesintisi, işletim sisteminin yeniden kurulması, dosya silme, format atma, sistem geri yükleme yapılmış hard disklerden veri kurtarma yapılabilmektedir.

HDD'ler üzerinden yanlışlıkla silinen, kaybedilen, formatlanan, kaybolan, açılmayan, bozulmuş fotoğraf, video, klip ve her türlü şahsi ve ticari değerli verilerinizi sorunun boyutuna bağlı olarak %99'a varan başarı oranıyla kurtarma garanti veriyor. Ancak, tarafınızdan yapılacak her türlü müdahale genel başarı oranımızı düşürecektir.

CMK 135 ve devamı maddeleri doğrultusunda kullanılan bilgisayar, cep telefonu, flash bellek, hard-disk, server gibi teknolojik cihazlar kullanılarak işlenen suçlarda suç konusu verilerin analizi, tanımlaması, yedeklenmesi hususunda ihtiyaç duyulan değerlendirmenin yapılması olarak tanımlanabilir.

Adli bilişim isminden de anlaşılacağı üzere sanal/bilişim sistemleri üzerinden işlenen suçlarda suçta kullanıldığı değerlendirilen ya da düşünülen tüm bilişim sistemlerinin incelenmesi analiz edilerek suç delillerinin ortaya çıkarılması işlemidir.

Adli bilişim bilgisayar incelemesi ise suç işlendiği düşünülen Hard diskler-SSD diskler-Harici taşınabilir Hard diskler, USB bellekler, yedekleme birimlerinde, hafıza kartlarında, dijital fotoğraf makineleri, kameralarda, el bilgisayarlarında, tabletler vb. sistemlerde bulunan verilerin analiz edilmesi işlemine denmektedir.

Suç delilleri düzgün ve usulüne uygun toplandıktan sonra yapılacak doğru inceleme sayesinde suç ispat edilebileceği gibi masumiyette ispatlanabilmektedir. Ayrıca bilgisayar, internet gibi sanal ortamda işlenen suçlarda suç kanıtlarının mahkemelerde şüpheden uzak kesin delil olarak kabulü için verilerin bozulmadığının, değiştirilerek tahrifata uğramadığının, zaman ve tarih bilgilerinin detaylı olarak ispatı gerekmektedir. Bu husus da uzman bilirkişinin inceleme ve analiz sonrası düzenleyeceği bilirkişi / uzman raporuyla mümkündür. Bilirkişi incelemeleri mahkemede delil olarak kabul edilmektedir. Ancak hüküm kanaati her zaman hakim/savcı makamındadır.

Bilirkişi tarafından yapılan inceleme ve analiz sonrası verilerin delile dönüştüğü, adli ve idari kurumlarda anlaşılmasının sağlandığı uzman bilirkişi raporu hazırlanmaktadır.