Adli Bilişim Uzmanlığı

Teknolojinin hızla gelişimi cep telefonu, bilgisayar, usb bellek, hafıza kartı gibi elektronik materyalleri yaşamımızın bir parçası haline getirmiştir. İşlenen suçların ve suçluların tespit edilmesi için Mahkeme ve Savcılık makamlarınca Ceza Muhakemesi Kanunun 134.maddesince el koyulan veya rızaen teslim edilen elektronik materyallerin imajları (adli kopyaları) alınmaktadır. Adli makamlarca görevlendirilen bilirkişiler tarafından söz konusu imajlar (adli kopyalar) üzerinde soruşturma konusuyla ilgili gerekli inceleme ve raporlama işlemleri yapılmaktadır.

Cep telefonu incelemesinden örnek vermek gerekirse, yapılan inceleme neticesinde arama kayıtları, sms , whatsapp vb. sosyal medya uygulamalarına ait mesaj kayıtları veya resim yada video dosyaları gibi bir çok hususta inceleme yapılarak raporlanmaktadır.

Adli Bilişim Hizmetleri kapsamında, bilgisayar, mobil cihaz, depolama birimleri, ses ve görüntü kayıtları, veritabanı ve iletişim kayıtlarının incelenmesi ve benzeri konularda taraf bilirkişisi raporu (uzman mütaalası) hizmetleri HMK 293. ve CMK 67. maddeler kapsamında hazırlanmaktadır.

Adli Bilişim Hukuk Mevzuat Kanun Maddeleri

Adli Bilişimi ilgilendiren bir olayda şüpheliye ait materyalde Adli Bilişim incelemesi yapılabilmesi için Ceza Muhakemesi Kanunu 134. Madde gereğince ilgili mahkeme kararı olması gerekmektedir. Mahkeme kararı olmadan şüphelinin kullandığı dijital cihazların inceleme yapılması mümkün değildir. Mahkeme kovuşturma aşamasında kendi başına karar verebileceği gibi, soruşturma evresinde de cumhuriyet savcısının talebi ile de bu kararı verebilir.

Türk Ceza Kanunu içinde yalnızca şüpheliye ait materyallerden bahisle bu kararın alınması gerektiği belirtilmiştir. Mağdur, müşteki, maktul ve diğer taraflarla ilgili bir hüküm mevcut değildir. Ancak gerekli Adli Bilişim incelemesinin yapılabilmesi için cumhuriyet savcısı, materyal sahiplerinin rızası ve talebi ile inceleme talimatı verebilmektedir. Aslında bu durum kanunun bir boşluğu olarak görülmektedir. Bu durumda nasıl bir yol izleneceği net olarak mevzuatta belirtilmemiştir.

CMK’nin 134. Maddesinde yalnızca “bilgisayar ve bilgisayar programları ile bilgisayar kütüklerinde” ibaresi geçmektedir. Bu durum cep telefonlarının bilgisayar olarak değerlenip değerlendirilemeyeceği tartışmasına yol açmıştır. Cep telefonlarının da bilgisayarın kabiliyetlerine tamamen sahip olduğu düşünülerek şüpheliye ait cep telefonları için de Adli Bilişim incelemesi için mahkeme kararı aranması gerektiği genel görüş ve uygulamadır.
Aslında CMK’nin 134. Maddesinde metnine bakıldığında öngörülen bu uygulama bir İNCELEME olarak değil ARAMA olarak öngörülmüştür. Yapılan işlem “bilgisayar ve bilgisayar programları ile bilgisayar kütüklerinde” arama işlemidir. İlgili suç ile ilgili delillerin aranmasını öngörmektedir. Ancak yapılan bu delil arama işlemi ADLİ BİLİŞİM İNCELEMESİ olarak adlandırılmaktadır.

Bilirkişi Bölge Kurulu Listesine kayıtlı bilirkişi olarak bilirkişi raporunda bulunması gereken tüm kriterleri sağlayan, tarafsız, güvenilir ve bilimsel yöntemlere dayanan uzman görüşü hizmeti vermekteyiz.

Cep telefonu, bilgisayar, hard disk, usb bellek, cd-dvd, güvenlik kamerası kayıt cihazı gibi içerisinde veri depolama birimi bulunan elektronik materyallerin;

İmajlarının (adli kopyalarının) alınması ve ilgili makamlara sunulması,

Tarafımızca alınan imajlar üzerinde gerekli incelemelerin yapılması,

Dosyada bulunan daha önce alınmış imajların üzerinde teknik inceleme yapılması, 

Bilgisayar kütüklerinde inceleme,

Cep telefonu inceleme,

Ses çözümü,

Görüntü ve Video çözümü,

Güvenlik kamera kayıtlarının incelenmesi,

gibi tespit edilen hususlar doğrultusunda uzman görüşü raporu sunulması vb. hususlarda Adli Bilişim Uzmanı olarak hizmet almak için iletişime geçebilirsiniz.

Yapılan işlemler adli bilişim standartlarına ve CMK'ya uygun olarak yapılır. Bulgular, kolayca kavranabilir bir formatta bilirkişi raporu düzenlenir ve yargı birimlerine takdim edilir.