18 Bilgisayar
18.01 Web, İnternet ve Multimedya
18.06 Görüntü, Ses, Sinyal, Grafik İşleme ve Analizi
18.07 Sayısal Depolama Ünitelerinde ve Cep Telefonlarında Veri Kurtarma ve Veri Analizi
58 Adli ve Kriminalistik İncelemeler
58.11 Adli Bilişim Suçları
58.12 Adli Görüntü İncelemeleri
58.15 Adli İletişim Tespiti (HTS)
37 Yaygın Olan ve Yaygın Olmayan Diller
37.01 İngilizce
37.02 Osmanlıca
Adli Bilişim Hukuk Mevzuat Kanun Maddeleri
Adli Bilişimi ilgilendiren bir olayda şüpheliye ait materyalde Adli Bilişim incelemesi yapılabilmesi için Ceza Muhakemesi Kanunu 134. Madde gereğince ilgili mahkeme kararı olması gerekmektedir. Mahkeme kararı olmadan şüphelinin kullandığı dijital cihazların inceleme yapılması mümkün değildir. Mahkeme kovuşturma aşamasında kendi başına karar verebileceği gibi, soruşturma evresinde de cumhuriyet savcısının talebi ile de bu kararı verebilir.
Türk Ceza Kanunu içinde yalnızca şüpheliye ait materyallerden bahisle bu kararın alınması gerektiği belirtilmiştir. Mağdur, müşteki, maktul ve diğer taraflarla ilgili bir hüküm mevcut değildir. Ancak gerekli Adli Bilişim incelemesinin yapılabilmesi için cumhuriyet savcısı, materyal sahiplerinin rızası ve talebi ile inceleme talimatı verebilmektedir. Aslında bu durum kanunun bir boşluğu olarak görülmektedir. Bu durumda nasıl bir yol izleneceği net olarak mevzuatta belirtilmemiştir.
CMK’nin 134. Maddesinde yalnızca “bilgisayar ve bilgisayar programları ile bilgisayar kütüklerinde” ibaresi geçmektedir. Bu durum cep telefonlarının bilgisayar olarak değerlenip değerlendirilemeyeceği tartışmasına yol açmıştır. Cep telefonlarının da bilgisayarın kabiliyetlerine tamamen sahip olduğu düşünülerek şüpheliye ait cep telefonları için de Adli Bilişim incelemesi için mahkeme kararı aranması gerektiği genel görüş ve uygulamadır.
Aslında CMK’nin 134. Maddesinde metnine bakıldığında öngörülen bu uygulama bir İNCELEME olarak değil ARAMA olarak öngörülmüştür. Yapılan işlem “bilgisayar ve bilgisayar programları ile bilgisayar kütüklerinde” arama işlemidir. İlgili suç ile ilgili delillerin aranmasını öngörmektedir. Ancak yapılan bu delil arama işlemi ADLİ BİLİŞİM İNCELEMESİ olarak adlandırılmaktadır.